Паста — це і будь-які макарони, і страви з них. Саме в контексті страв ми говоримо про пасту сьогодні. Пропонуємо рецепти, які не залишать байдужими вас і тих, кого ви вирішите пригостити.
Паста з базиліком та в’яленими томатами
Знадобляться макарони — фузілі або пенне з рифленою поверхнею, до яких добре прилипає соус. Також підготуйте в’ялені томати й базилік, часник та оливкову олію, твердий сир — моцарелу або фету.
Наріжте дрібно часник, почніть смажити його на олії. Через деякий час додайте томати і ще трохи прогрійте. Викладіть у сковороду попередньо відварені й відціджені макарони, продовжуйте прогрівати декілька хвилин. Розкладіть пасту по тарілках, притрусіть зверху тертим сиром та подрібненим базиліком.
Карбонара
Це класика, яка обов’язково присутня в меню практично кожного поважного закладу харчування. Ви цілком здатні приготувати її й самостійно — це нескладно.
Завчасно придбайте:
- спагеті;
- бекон або сиров’ялену свинину;
- яйця;
- сир пармезан.
Свинину слід нарізати невеликими смужками й обсмажити до хрусткої скоринки. Жир додавати не потрібно. Яйця треба збити вінчиком або міксером разом з чорним меленим перцем і тертим сиром. З відвареної пасти злити воду, але не повністю, залишити в каструлі невелику кількість відвару.
Дуже швидко, доки макарони не охололи, необхідно додати до них збиту суміш та підсмажену свинину. Секрет у тому, що під дією тепла від пасти яєчна суміш перетворюється на ніжний кремовий соус, подібний до вершкового.
Вершкова паста з куркою й грибами
Для неї вам потрібні будуть макарони типу лапші — фетучіні або тальятеле. А також куряче філе, шампіньйони, часник, цибуля, твердий сир та вершки жирністю 20–25%.
Подрібнені гриби, м’ясо, цибулю й часник обсмажте на невеликій кількості олії, посоліть, поперчіть, додайте вершки, зменште вогонь до мінімуму й тушкуйте, поки суміш не загустіє. Додайте готову пасту, прогрійте, розкладіть по порціях і посипте тертим сиром.
Аліо е Оліо
Простий та цікавий рецепт для тих, хто не вживає продукти тваринного походження. Потрібно на оливковій олії обсмажити часник і пластівці червоного перцю чилі — їх можна купити на сайті МАУДАУ у потрібній кількості. До цього соусу додати відварені спагеті і трохи води, в якій вони варилися. Традиційно прогріти.
Перед подачею змішати з подрібненим свіжим листям петрушки або кінзи.
Болоньєзе
Завершуємо підбірку ще однією класичною стравою. Щоб її приготувати, запасіться макаронами тальятеле, яловичим фаршем, м’ясним бульйоном, морквою, цибулею, селерою. А ще — томатною пастою й червоним вином.
Овочі подрібнюють та обсмажують разом із фаршем. Після цього додають попередньо окремо обсмажену томатну пасту, вино, бульйон, сіль та перець. І тушкують під кришкою на мінімальному вогні 1–3 години — доки суміш не зменшиться в об’ємі й не загусне.
Залишилося змішати соус болоньєзе з відвареними тальятеле — і ось смачна й поживна страва готова.